Świętujmy razem Dzień Turystyki Kulinarnej

2021-04-15 11:21:22 (ost. akt: 2021-04-15 11:34:20)

W ramach Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który obywa się równolegle w kilkudziesięciu krajach, Pomorska Regionalna organizacja Turystyczna zaplanowała wirtualne gotowanie z szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni oraz koszyki, pełne pomorskich smakołyków.

Zachęcamy do wspólnego celebrowania tego święta już 18 kwietnia korzystając z hasztagów #WorldFoodTravelDay #WorldFoodTravelDayPoland #pomorskieprestige #pomorskietravel.
Podróże i regionalna kuchnia to połączenie doskonałe. Bo czy można wyobrazić sobie lepszy przewodnik turystyczny od talerza, pełnego lokalnych smaków? Poprzez tradycyjną kuchnie poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców. Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day.
http://m.82-200.pl/2021/04/orig/gdanski-bowke-fot-lukasz-stafiej-6972.jpg fot.Łukasz Stafiej

18 kwietnia, social media zostaną zalane falą hasztagów, promujących kulturę kulinarną wielu krajów. Województwo pomorskie również stanęło na wysokości zadania. Dzięki Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, miłośnicy dobrej kuchni z całego świata będą mogli poznać smakowite kąski z naszego regionu. Co więcej, w akcję może zaangażować się każdy i nie wymaga to żadnych nakładów finansowych.
- Tegoroczna edycja święta obchodzona jest w czasie, który stanowi ogromne wyzwanie dla turystyki i gastronomii. Jesteśmy przekonani, że nasza aktywność online pozwoli przybliżyć naszym gościom potencjał kulinarny regionu pomorskiego i zaplanować osobistą wizytę w miejscach, które już wkrótce ponownie będą mogły przyjmować odwiedzających – mówi Łukasz Magrian, dyrektor biura Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Co województwo pomorskie przygotowało z okazji Dnia Turystyki Kulinarnej?
Turystyka kulinarna to jeden z wiodących trendów motywujących turystów do przyjazdu. Kuchnia pomorska ma bogatą tradycję, z której chętnie korzystają szefowie kuchni lokalnych restauracji, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Kulinaria to ważny obszar działań Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz projektu pomorskie prestige, który ma na celu prezentację jakościowej oferty regionu.
http://m.82-200.pl/2021/04/orig/rabarbar-z-lodami-rozmarynowymi-i-sosem-waniliowym-fot-fot-wojciech-kic-6973.jpg (fot. Wojciech Kic)

Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association https://www.facebook.com/worldfoodtravel) oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu (https://www.facebook.com/PomorskiePrestige) Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego. Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie, widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse oraz deser z rabarbaru. Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk, pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu.

Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT (https://sklep.prot.gda.pl) albo wygrać w konkursie.
http://m.82-200.pl/2021/04/orig/szafarnia-10-fot-lukasz-unterschuetz-5-6974.jpg (fot. Łukasz Unterschuetz)

Drukuj